Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

16 Οκτωβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής



Παγκόσμια ημέρα διατροφής σήμερα και το σκεφτόμασταν μέρες με τί θέμα να ασχοληθούμε.


Για εμάς ο διατροφικός προγραμματισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα μέσα στην οικογένεια. Οπότε καταλήξαμε να μιλήσουμε για την παιδική διατροφή και την παιδική παχυσαρκία. Αρχίζουμε με μια συνέντευξη του Γιώργου Χρούσο, καθηγητή και διευθυντή στην Α' Παιδιατρική κλινική - Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνέντευξη είναι από το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και τα κείμενα η ακριβής απομαγνητοφώνηση των συνεντεύξεων.



-Kύριε Χρούσο,θα ήθελα να σας ρωτήσω αν με τη δικιά σας εμπειρία και τις δικιές σας μελέτες παρατηρείτε μία αύξηση παχυσαρκίας στα Eλληνόπουλα.
Σαφώς. Υπάρχει μεγάλη αύξηση παχυσαρκίας στα παιδιά στην Ελλάδα, σε μια μελέτη που κάναμε στις αρχές της δεκαετίας το 2000, βρέθηκε ότι περίπου 1 στα 3 παιδιά, 30% είναι ή παχύσαρκο ή υπέρβαρο στη χώρα μας.
-Και αυτό πού οφείλεται κατά την άποψή σας;

Η παχυσαρκία και η υπερβαρότητα στα Eλληνόπουλα φαίνεται ότι οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ο ένας είναι η αλλαγή της δίαιτας, έχουμε ξεφύγει από τη μεσογειακή δίαιτα η οποία είναι πολύ υγιεινή. Tο δεύτερο είναι η έλλειψη άσκησης, τα παιδιά στα διαμερίσματα δεν έχουνε τρόπο να ασκούνται, η πολλή τηλεόραση που σημαίνει κάθονται σε ένα καναπέ και βλέπουν καθώς επίσης κι ότι σε πολλά σπίτια δε μαγειρεύουν, παίρνουν φαγητά απ’ έξω, τα οποία βέβαια πολλές φορές δεν είναι της ποιότητας που θα ‘πρεπε να ‘ναι.
-Οπότε απ’ την εμπειρία σας στο ιατρείο, εδώ στο Παίδων, παρατηρείτε ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσετε προβλήματα παχύσαρκων ή υπέρβαρων παιδιών;

Βεβαίως. Πριν από λίγα χρόνια, όταν είδα το μεγάλο πρόβλημα, ίδρυσα εδώ στο νοσοκομείο Παίδων ένα ιατρείο παιδικής παχυσαρκίας και βλέπουμε πάρα πολλά παιδιά. Φαίνεται ότι ένα ποσοστό των παιδιών αυτών που είναι παχύσαρκα, περίπου ένα 30%-40% έχουν ήδη αλλαγές στο μεταβολισμό τους οι οποίες παλιά, βρισκόντουσαν μόνο σε παχύσαρκους ενήλικες. Παραδείγματος χάριν βρίσκουμε αυξημένη πίεση, αυξημένη χοληστερίνη, αυξημένη γλυκόζη, βλέπουμε πια διαβήτη τύπου ΙΙ στα παιδιά, κάτι που δεν υπήρχε πριν.
-Άρα όταν λέμε ότι ένα παιδί δεν πρέπει να είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο γιατί το λέμε;

Το λέμε κυρίως για την υγεία τους. Για τη φυσική τους υγεία. Βέβαια όπως ξέρετε η παχυσαρκία έχει κι άλλα προβλήματα ένα παχύσαρκο παιδί δεν αισθάνεται καλά για τον εαυτό του, δεν προσαρμόζεται σε κοινωνίες του σχολείου ή τους συνομηλίκους και ένα ποσοστό των παιδιών που είναι παχύσαρκα έχουν επίσης και καταθλιπτικά συμπτώματα. Αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους, που χειροτερεύει την κατάσταση.
-Το ότι είναι νέοι, τι ρόλο παίζει σ’ όλη αυτή την ιστορία της παχυσαρκίας; Ότι διαβάζουν διάφορα ότι σχετίζεται με τα γονίδια.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με τα γονίδια πολύ. Ένα ποσοστό των ανθρώπων έχουν προδιάθεση για παχυσαρκία. Και βέβαια τα παιδιά αυτά που γίνονται παχύσαρκα, είναι παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν κληρονομική προδιάθεση για παχυσαρκία. Δηλαδή ναι, τα γονίδια είναι σημαντικά και υπάρχουν άνθρωποι που προστατεύονται γενετικά από την παχυσαρκία.. Μπορεί να τρώνε πολύ αλλά είναι έτσι ο οργανισμός τους που δε γίνονται παχύσαρκοι. Αλλά υπάρχει και το αντίθετο.
-Και τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί τώρα που ξεκινάει τη ζωή του; Σε σχέση με τη διατροφή του τι να επιλέγουμε, τι να μην επιλέγουμε;
Επειδή ακόμα δεν υπάρχουν καλές θεραπείες για την παχυσαρκία, είναι καλό να την προλαμβάνουμε και η καλύτερη πρόληψη είναι από νωρίς. Και βέβαια, η πρόληψη συνίσταται στη σωστή υγιεινή διατροφή και στην άσκηση. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε υγιεινά και να κινούνται. Και αυτό οι γονείς μπορούν να το επιτύχουν. Με το να το γράψουνε σε διάφορα σπορ, με το να μη το αφήνουν να βλέπει τηλεόραση, με το να το βγάζουν έξω περιπάτους, περπάτημα, σε πάρκα, και φυσικά με το να του παρέχουν σωστή διατροφή.
-Έχουμε διατροφική παιδεία στην Ελλάδα;

Δυστυχώς δεν έχουμε διατροφική παιδεία στην Ελλάδα, μολονότι ξεκινήσαμε σε μια κοινωνία με εξαιρετική διατροφή, όπως ξέρετε η μεσογειακή δίαιτα είναι από τις καλύτερες δίαιτες του κόσμου. Πλέον, σε πολλά σπίτια δε μαγειρεύουν, οι γιαγιάδες που τα κάνανε αυτά αρχίζουν να εκλείπουν, πολλές γυναίκες, μητέρες χρειάζεται να εργαστούν, με αποτέλεσμα να στέλνουν το παιδί για σουβλάκι ή για hamburger που είναι ό,τι χειρότερο.
- Το junk food πόσο επιβαρύνει και την υγεία μας και τη σιλουέτα μας;

Αυτό το λεγόμενο junk food λέγεται junk food επειδή περιέχει πολλές θερμίδες, δηλαδή είναι υψηλής θερμιδικής αξίας χωρίς να είναι ποιότητος. Γενικά, τα hamburger της αγοράς έχουνε πολύ λίπος μέσα που είναι και φτηνό και πολύ αλάτι για να το κάνει νόστιμο. Ε αυτά τα δύο είναι οι δύο ουσίες που προσπαθούμε να τις αποφεύγουμε στη δίαιτά μας. Όχι πολύ λίπος, όχι πολύ αλάτι. Το άλλο είναι ότι σε πολλές απ’ αυτές τις τροφές για να συντηρηθούν, αναγκάζονται να βάζουν μέσα συντηρητικά, διάφορες ουσίες και ορισμένες απ’ αυτές τις ουσίες δεν είναι ό,τι το υγιεινότερο για τον άνθρωπο.

-Μού λέγατε ότι δεν ξέρουμε τι τρώμε όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντων που παράγουμε αλλά και σε επίπεδο λαχανικών κλπ. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε λίγο αυτό;

Δυστυχώς ο άνθρωπος έχει απελευθερώσει στη φύση διάφορες χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες δε μεταβολίζονται εύκολα, δε χαλάνε. Συνεπώς είναι στο έδαφος, τις παραλαμβάνει το νερό, το χώμα, τις παραλαμβάνουν τα φυτά κι όταν παίρνουμε ένα φυτό, οτιδήποτε ένα φρούτο ή ένα χόρτο που μας φαίνεται ωραιότατο κι υγιεινότατο, μπορεί να περιέχει μέσα ουσίες οι οποίες δεν είναι καλές για τον οργανισμό μας.
-Οπότε μάλλον η μόλυνση επιβαρύνει;

Υπάρχει μεγάλη μόλυνση στο περιβάλλον, και φυσικά επιβαρύνει τη διατροφή μας.

-Αυτό ισχύει και για το νερό;

Αυτό ισχύει και για το νερό.
-Τι είναι οι καμπύλες ανάπτυξης;

Οι καμπύλες ανάπτυξης είναι βασικά το ύψος, το βάρος και η περίμετρος κεφαλής κι άλλες μετρήσεις παιδιών σε όλη τους την ηλικία. Δηλαδή κάθε άνθρωπος σαν παιδί πώς μεγαλώνει είναι σε μια καμπύλη ανάπτυξης. Τώρα σε όλες τις κοινωνίες πια έχουμε φτιάξει φυσιολογικές καμπύλες ανάπτυξης για να μπορούμε να παρακολουθούμε τα παιδιά μας και να βλέπουμε αν είναι εντός ή εκτός του φυσιολογικού.
Στην Ελλάδα αυτές οι καμπύλες και όχι μόνο στην Ελλάδα, σ’ όλο τον κόσμο πλέον, έχουν αλλάξει. Κι έχουν αλλάξει με δύο τρόπους, πρώτον τα παιδιά είναι ψηλότερα, έχουνε πάρει ύψος και δεύτερον είναι παχύτερα. Αλλά δυστυχώς είναι περισσότερο παχύτερα απ’ ό,τι ψηλότερα με αποτέλεσμα όλες οι καμπύλες να έχουνε μετατοπιστεί προς τα πάνω. Που σημαίνει ότι μερικά παιδιά που είναι υπέρβαρα, πέφτουνε πλέον μέσα στο φυσιολογικό. Για να αποφύγουμε αυτό, έχουμε φτιάξει και ειδικές καμπύλες για το λεγόμενο δείκτη μάζας σώματος.
Ο δείκτης μάζας σώματος βγαίνει από το βάρος και από το ύψος ενός ανθρώπου, ξέρουμε από ποιο επίπεδο και πάνω ο ΔΜΣ σχετίζεται με επιπλοκές, μεταβολικές, με αρτηριακή πίεση κλπ και συνεπώς αποκαλούμε ένα παιδί υπέρβαρο πάνω από ένα ορισμένο ΔΜΣ και παχύσαρκο πάνω από έναν διαφορετικό ΔΜΣ. Όταν τα παιδιά πέφτουνε σε αυτές τις καμπύλες, δηλαδή πάνω από αυτά τα όρια, τότε πλέον χαρακτηρίζονται σαν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ανάλογα δίνουμε συμβουλές όσον αφορά τη διατροφή, άσκηση κλπ, ώστε να πέσουν ει δυνατόν τα παιδιά αυτά στις σωστές καμπύλες.

-Πείτε μου για τις ελληνικές καμπύλες. Πώς συγκροτήθηκαν επελέγησαν για να μπουν στα βιβλιάρια των παιδιών;

Οι ελληνικές καμπύλες αυτή τη στιγμή, που υπάρχουν στο βιβλιάριο υγείας, είναι καμπύλες οι οποίες βγήκαν από περίπου 10.000 παιδιά, 5.000 αγόρια 5.000 κορίτσια, στην περιοχή της Αττικής και βγήκαν από διάφορα σχολεία. Δεν είναι δηλαδή πανελλήνιες αλλά έχουν γίνει συγκρίσεις με άλλες καμπύλες απ’ την Κρήτη απ’ τη Θεσσαλονίκη που έχουμε μικρότερους αριθμούς, αλλά φαίνεται ότι είναι περίπου στα ίδια. Οι καμπύλες μας, είναι ενδιαφέρον, οι τωρινές, μοιάζουνε πάρα πολύ με τις καμπύλες των Αμερικανών, οι οποίοι θεωρούνται οι παχύτεροι άνθρωποι στον κόσμο.
-Μία κριτική που έχει ασκηθεί για τις καμπύλες αυτές των ελληνικών βιβλιαρίων υγείας είναι ότι είναι παραπάνω από τους Αμερικανούς και παραπάνω από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Είναι αλήθεια ότι το βάρος είναι λίγο παραπάνω, όχι το ύψος. Ενδιαφέρον είναι ότι το ύψος είναι περίπου το ίδιο στους Έλληνες και στους Αμερικανούς, από τις κλασικές καμπύλες. Αυτό το πρόβλημα που σας είπα, η μετατόπιση των καμπυλών προς τα πάνω στο βάρος, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα διότι εάν τις χρησιμοποιήσουμε ή που εκτιμούμε ορισμένα παιδιά που είναι υπέρβαρα αλλά απ’ τις καμπύλες βγαίνουν φυσιολογικά, κι αυτός είναι ο λόγος που πλέον στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού έχουμε και τις καμπύλες μάζας σώματος. Δείκτου Μάζας Σώματος.
-Εξηγήστε μας πώς λειτουργούν σε συνδυασμό.
Δηλαδή ο παιδίατρος αυτή τη στιγμή όταν πάει το παιδί, το ζυγίζει, του μετράει το ύψος και μετά με μια απλά φόρμουλα υπολογίζει το ΔΜΣ. Υπάρχουν αυτές οι καμπύλες στο βιβλιάριο, οπότε τις βάζει επάνω στην αντίστοιχη ηλικία και φύλο του παιδιού. Και βλέπει εκεί αν το παιδί είναι εντός ή εκτός των φυσιολογικών ορίων.

-Μια δεύτερη κριτική που έχει ασκηθεί είναι, γιατί βασίσαμε τις καμπύλες μας σε παχύσαρκο πρότυπο. Ότι οι καμπύλες αυτές ανταποκρίνονται σε μια γενιά που είναι ήδη παχύσαρκοι.
Διότι αυτοί είναι πλέον οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον πληθυσμό μας. Είναι λίγο παχύτεροι από πριν. Συνεπώς, αυτές είναι οι καμπύλες που αντικατοπτρίζουν τον πληθυσμό της χώρας. Εάν χρησιμοποιήσουμε καμπύλες προ 30 ετών, γιατί έχουμε τις καμπύλες του ’70, αυτές δεν είναι καμπύλες που συστοιχίζονται με τις δικές μας τώρα. Τα παιδιά είναι ψηλότερα. Θα τα βγάζαμε κοντά τα παιδιά. Καταλάβατε; Συνεπώς έχουμε λύσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, του ορισμού, με το να χρησιμοποιούμε το ΔΜΣ αντί για το βάρος.
-Μία ακόμα κριτική που έχει ασκηθεί είναι σε σχέση με τα παιδιά που δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις καμπύλες. Αν ένα παιδί δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις καμπύλες, τι του συμβαίνει, τι του προτείνουν οι παιδίατροι;

Η εκτίμηση βάρους- ύψους και ΔΜΣ είναι μέρος της φυσικής εξέτασης ενός παιδιού. Λοιπόν οι παιδίατροι τα κάνουν αυτά, τα βάζουν στις καμπύλες στο βιβλιάριο κι αν το παιδί πέφτει εκτός, πρέπει να κάνουνε αντίστοιχα πράγματα. Είναι μερικά παιδιά που πέφτουν εκτός των καμπυλών, διότι έχουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα, παραδείγματος χάριν ένα παιδί δεν παράγει αυξητική ορμόνη. Το παιδί αυτό θα είναι πολύ κοντό, θα φανεί αυτό στην καμπύλη. Ή ένα παιδί παίρνει πολύ κορτιζόνη, για κάποια νόσο που έχει χρόνια. Και βγαίνει κοντό και παχύ, κι εκεί μπορεί να το δει ο παιδίατρος και να αποφασίσει ότι η δόση που παίρνει μπορεί να είναι υπερβολική και θα πρέπει να κάνει κάποια προσαρμογή στη δοσολογία του σχήματος που παίρνει το παιδί. Και τέλος είναι αυτό το πλέον πολύ συχνό πρόβλημα της παχυσαρκίας, ο παιδίατρος μπορεί να δει πού πέφτει το παιδί, σχετικά με το αν είναι υπέρβαρο, παχύσαρκο ή φυσιολογικό. Αν είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο πρέπει να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές στους γονείς γι αλλαγή δίαιτας και άσκησης ώστε να μπορέσει το παιδί να μπει στα φυσιολογικά όρια.
-Ακούμε ότι υπάρχει αύξηση στη χρήση αυξητικών ορμονών. Τι είναι οι αυξητικές ορμόνες;
Μία είναι η αυξητική ορμόνη, η οποία δίδεται με βάση το κριτήριο του ύψους. Δηλαδή αν ένα παιδί είναι πολύ κοντό και του λείπει η αυξητική ορμόνη αυτό γίνεται με ειδικές εξετάσεις βιοχημικές, τότε πρέπει να την πάρει την αυξητική. Εάν δε την πάρει, θα μείνει πολύ κοντό. Σ’ αυτό λοιπόν είναι θεραπεία αποκατάστασης. Τώρα όμως έχουνε οι ενδείξεις αυξηθεί, όσον αφορά την αυξητική και τη δίνουμε σε πολύ κοντά παιδιά ή σε παιδιά που έχουνε σύνδρομο Turner. Λοιπόν τα πολύ κοντά παιδιά για διάφορους λόγους οι οποίοι δε συμπεριλαμβάνουν την έλλειψη αυξητικής, μπορεί να βελτιώσουν το τελικό τους ύψος, με το να πάρουν λίγο έξτρα αυξητική για μερικά χρόνια. Τα παιδιά με σύνδρομο Turner λόγω του συνδρόμου βγαίνουν κοντά. Εάν τα αφήσουμε χωρίς θεραπεία, θα βγούνε πολύ κοντά είναι κορίτσια αυτά. Με τη θεραπεία ξέρουμε ότι γίνονται αρκετά εκατοστά ψηλότερα και πέφτουν μέσα στο κατώτερο φυσιολογικό όριο, δηλαδή για τη ζωή τους για να ζήσουν μετά σε μια κοινωνία χωρίς να έχουνε κόμπλεξ για το ύψος τους, η θεραπεία αυτή ενδείκνυται κι επιβάλλεται.

-Υπάρχει κάποια επίπτωση που μπορεί να έχει ένα παιδί από τη λήψη εξωτερικής αυξητικής ορμόνης;

Αυτά τα οποία δεν έχουνε έλλειψη αυξητικής, δεν έχουν και πρόβλημα διότι τους δίνουμε αυτό που τους λείπει. Τα άλλα παιδιά που έχουνε τη δική τους αυξητική και τους δίνουμε παραπάνω, πιθανόν να έχουνε μικροπροβλήματα. Προσπαθούμε να δίνουμε δόσεις οι οποίες δεν είναι πολύ πάνω από το φυσιολογικό. Γενικά μεγάλα προβλήματα δε βλέπουμε από τη χορήγηση της αυξητικής και βέβαια η αυξητική ορμόνη χορηγείται πλέον για πάνω από 40 χρόνια. Δηλαδή έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, που είναι γνωστά έχουμε δηλαδή ενδείξεις από την πείρα μας που δείχνουν ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους που την παίρνουν.
- Τι γίνεται στο εξωτερικό σε σχέση με τις αυξητικές ορμόνες;

Γίνεται ακριβώς το ίδιο που γίνεται το ίδιο που γίνεται εδώ. Δηλαδή ο ενδείξεις είναι σαφείς, υπάρχει επιτροπή στο υπουργείο η οποία αποφασίζει εάν ένα παιδί πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει αυξητική ορμόνη. Και αυτές οι ενδείξεις είναι πλέον παγκόσμιες, οι οδηγίες για τη χορήγηση αυξητικής είναι πλέον παγκόσμιες, είναι το ίδιο παντού. Βέβαια υπάρχει κατάχρηση αυξητικής ορμόνης και από ανθρώπους οι οποίοι τη χρησιμοποιούνε για ντόπινγκ που σημαίνει θα σου πούνε μεγάλα ποσά της ορμόνης αυτής. Για το λόγο αυτό, η αυξητική ορμόνη είναι ελεγχόμενη ουσία. Δηλαδή δε μπορεί να γραφτεί από οποιονδήποτε γιατρό και δε μπορεί να δοθεί από οποιοδήποτε φαρμακείο παρά μόνο από νοσοκομεία, μετά από συγκεκριμένη ένδειξη, είναι δηλαδή πολύ καλά ελεγχόμενη.
-Ο κύριος Καφάτος μου είχε πει είχε αισθανθεί περίεργα από μία επιστολή εταιρείας που εισάγει αυξητικές ορμόνες. Η εταιρεία δηλαδή που τις εισάγει ήξερε από πριν ότι θα αλλάξουν τα βιβλιάρια υγείας. Μπορείτε να το σχολιάσετε αυτό;

Για το ποιες καμπύλες ανάπτυξης θα μπούνε στο βιβλιάριο, αποφασίζει ειδική επιτροπή από το υπουργείο παιδείας . Οι παλιότερες καμπύλες ήταν από την κλινική μας εδώ είχαν γίνει στην δεκαετία του 70 . Οι ίδιοι οι άνθρωποι οι ορισμένοι που είχαν κάνει και τις προηγούμενες καμπύλες , έκαναν και τις τωρινές .Όπως είπαμε προηγουμένως οι τωρινές καμπύλες δείχνουν , αύξηση του ύψους και του βάρους. Πιο πολύ του βάρους από ότι του ύψους . Συνεπώς μπορεί να κάνουμε υποεκτίμηση παχυσαρκίας, υπερ-βαρότητος χρησιμοποιώντας της καμπύλες αυτές. Το πρόβλημα αυτό έχουμε λύσει με την χρήση του δείκτη μάζας σώματος. Ποιες είναι οι καλύτερες καμπύλες στην χώρα φαίνεται από τις δημοσιεύσεις , δηλαδή παρουσιάζονται οι καμπύλες αυτές σε επιστημονικά συνέδρια , είναι καλύτερο να έχεις καμπύλες από 10.000 παιδιά , από 300 παιδιά. Συνεπώς δεν ξέρω πως μπορεί να το ξέρει μια εταιρία αλλά πολύ πιθανόν να είχανε δει παρουσιάσεις και δημοσιεύσεις της κλινικής .Δεν αποφασίζουμε εμείς η κλινική μας ποιες καμπύλες θα μπουν , αποφασίζει η ειδική επιτροπή του υπουργείου υγείας.

-Το κυλικείο του σχολείου προωθεί έναν άλλο τύπο διατροφής από το μεσογειακό που είναι ο καλύτερος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μεσογειακή δίαιτα είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στον κόσμο. Και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να την κρατήσουμε στη χώρα μας. Τώρα υπάρχουν πολλές τροφές που κυκλοφορούν οι οποίες περιέχουν ζάχαρη, αλάτι, λίπος, οι οποίες είναι τελείως ανθυγιεινές και για τα παιδιά και για τους ενηλίκους. Παραδείγματος χάριν γαριδάκια, hamburgers, γλυκίσματα με πολύ κρέμα μέσα, αυτά που βρίσκει κανείς στα σουπερμάρκετ και στα περίπτερα.
Τώρα όσον αφορά για τα κυλικεία των σχολείων υπάρχει νόμος ο οποίος καθορίζει τι μπορεί να πουλάνε και ο νόμος αυτός είναι καλός. Δηλαδή καθορίζει υγιεινές τροφές που μπορεί να ‘χουν τα παιδιά. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν και μαγαζιά γύρω από το σχολείο και τα παιδιά βγαίνουν και παίρνουν τα ανθυγιεινά αυτά φαγητά τα οποία είναι νόστιμα και αρέσουν, αλλά δυστυχώς έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

-Συνεπώς ο νόμος για τα κυλικεία είναι καλός;

Ο νόμος είναι εξαιρετικός. Τον είχα δει όταν βγήκε πριν από λίγα χρόνια και είδα ότι ήταν αυτό ακριβώς που θα ‘πρεπε να ‘χουμε. Ελπίζω να τηρείται στα σχολεία. Οι Έλληνες χρειάζονται διατροφική παιδεία χωρίς καμία αμφιβολία.
-Ευχαριστούμε.




Μετά από αυτή την πολύ ενδιαφέρον συνέντευξη περιμένετε να σας ενημερώσουμε για την καινούρια μας συνεργασία που περιμένουμε απάντηση για να βοηθήσει όλους που θέλουν αλλά δε ξέρουν πώς να ενημερωθούν πάνω στην παιδική διατροφή!




ChildrenstyleIMD


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

~ Leave a comment on the way ~

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.