Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

~ KORRES~ Γυρίζουμε στα φυσικά προϊόντα




Το παλαιότερο ομοιοπαθητικό φαρμακείο 
της Αθήνας.






Η Korres είναι μία ελληνική εταιρεία 
που ιδρύθηκε το 1996



Tα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην ομοιοπαθητική είναι γύρω στα 3.000.  Tο μεγάλο ποσοστό αυτών, περίπου το 85%, είναι φυσικής προέλευσης και το υπόλοιπο 15% είναι χημικής, ανόργανης ή ζωικής προέλευσης. Για τα φάρμακα φυσικής προέλευσης, η πρώτη ύλη είναι  το βάμμα τους (δηλαδή το αλκοολικό εκχύλισμα) του βοτάνου από το οποίο προέρχονται.  Έχει μεγάλη σημασία για εμάς η προέλευση των βοτάνων  (αν είναι αυτοφυή,  αν καλλιεργούνται να μην έχει γίνει χρήση χημικών λιπασμάτων), ο χρόνος της συλλογής τους, οι διαδικασίες παραλαβής των εκχυλισμάτων. 
Για αυτά που είναι ζωικής ή ανόργανης προέλευσης απαιτείται να είναι πολύ μεγάλης καθαρότητας.
Παραδείγματα φαρμάκων  
  • φυσικής προέλευσης: Pulsatilla, Belladonna, Staphysagria,  Nux vomica, Hypericum, Arnica κ.ά
  • ζωικής προέλευσης: Apis (μέλισσα), Spongia (σπόγγος), Sepia (σουπιά) κ.ά.
  • ανόργανης προέλευσης: Natrium muriaticum (oρυκτό αλάτι), Aurum (χρυσός), Calcarea phosphorica (φωσφορικό ασβέστιο) κ.ά. 



Οι Εκχυλίσεις
Η μονάδα
Ρακιτζό
 
Ρακιτζό
Η διαδικασία απόσταξης της ρακής λέγεται «ρακιτζό». Γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου μετά τα «μουστοπάτια» δηλαδή το πάτημα των σταφυλιών για την εξαγωγή του μούστου. Στη συνέχεια αφήνουν τα «στροφιλιά» των σταφυλιών σε μια στέρνα για 10 ημέρες για να «θυμώσουν» δηλαδή για να γίνει η πρώτη ζύμωση. Η ετοιμασία του «χαρανιού» ή καζανιού ξεκινούσε με το ξεσφράγισμά του. Στο τέλος κάθε ρακιτζού, η Χωροφυλακή σφράγιζε με βουλοκέρι το ρακοκάζανο ώστε να μην χρησιμοποιηθεί για παράνομη παραγωγή οινοπνεύματος. Την επόμενη χρονιά ο Χωροφύλακας εξέδιδε την ονομαστική άδεια παραγωγής ρακής και έσπαγε την περσινή σφραγίδα. Όταν ερχόταν η ώρα της απόσταξης, ετοίμαζαν τη φωτιά και τοποθετούσαν το καζάνι επάνω στους «πυρόμαχους» στη βάση δηλαδή που το κρατούσε επάνω στη φωτιά. Στον πάτο του καζανιού έβαζαν τις «μαραθιές» αποξηραμένα κλαδιά από Μάραθο για να δώσει άρωμα στο απόσταγμα. Στη συνέχεια γέμιζαν το καζάνι με στροφιλιές μέχρι τη μέση και εφάρμοζαν το καπάκι του. Το καπάκι το σφράγιζαν γύρω γύρω με λάσπη και «σβουρνιές» κοπριά αγελάδας δηλαδή. Στο επάνω μέρος του καπακιού εφάρμοζε ο «μουλάς» ένας μεταλλικός σωλήνας δηλαδή που με τη σειρά του περνούσε μέσα από μεγάλο ένα πήλινο κιούπι τη «μπιρμπινίτσα». Η «μπιρμπινίτσα» γέμιζε με κρύο νερό, ώστε να ψύχει το «μουλά» και οι ατμοί από το βράσιμο των «στροφιλιών» να υγροποιούνται και να παράγεται το απόσταγμα, η ρακή. Όσοι βοηθούσαν στην όλη διαδικασία, μέχρι να βγει το «πρωτοράκι» έψηναν κυδώνια στη φωτιά που ήταν εκλεκτός μεζές συνοδευτικός της ρακής. Το ρακί το έβαζαν σε μεγάλες γυάλινες νταμιτζάνες ή σε πήλινα λαΐνια και το φύλαγαν στο μαγατζέ», στην αποθήκη  δηλαδή του σπιτιού. Το χρησιμοποιούσαν σε επιθέματα για χτυπήματα, σε κομπρέσες για πονόκοιλους και για ρακόμελο που το έπαιρναν μαζί τους οι άντρες στα χωράφια ή στα σμυριγδορυχεία. Η ιστορία του δικού μας ρακοκάζανου, «χαρανιού», ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα από τον προπροπάππου του Γ.Κορρέ, τον Ιωάννη Κορρέ ή «Μουντογιάννη». Αυτός το παρέδωσε στο γιό του Νίκο Κορρέ ή «Νικολαρά» στις αρχές του 20ου αιώνα. Στη συνέχεια το παρέλαβε ο παππούς Γεώργιος Κορρές ή ‘Νικολαρογιώργος’. Το πρώτο προϊόν Κορρέ ήταν ένα αρωματικό σιρόπι για το λαιμό με μέλι και γλυκάνισο, εμπνευσμένο από το θερμαντικό ρακόμελο που έφτιαχνε ο παππούς Γιώργος Κορρές, ο Νικολαρογιώργος, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Σκαδό της Νάξου.



Η εταιρεία συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με ελληνικά και διεθνή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.



Συνεργάζεται με : 

Συνεταιρισμός μαστιχοπαραγωγών Χίου
Μαστίχα
Συνεργασία με το συνεταιρισμό μαστιχοπαραγωγών Χίου. 4,500 οικογένειες  που ζούνε στο νησί ασχολούνται με τη καλλιέργεια του μοναδικού αυτού προϊόντοςπου έχει ενεργό και καθαριστικό ρόλο στην οικονομία της Χίου.



Αγροτικός Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Αγρινίου
Καλέντουλα/ Αχίλλεια
Συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρωματικών Φυτών Αγρινίου, ο οποίος έχει συσταθεί από ομάδα παραγωγών της περιοχής. Πρόκειται για παραγωγούς καπνού οι οποίοι έχοντας εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια στα πλαίσια ύφεσης των παραδοσιακών καλλιεργειών της χώρας, κατασκεύασαν μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων. Προγραμματίζονται να καλλιεργηθούν δεκάδες στρέμματα και προβλέπεται ότι η καλλιέργεια αρωματικών φυτών θα τονώσει οικονομικά την περιοχή. 
 

Κα. Μαρία Κομίνη, Θεσπρωτία
Φασκόμηλο
Συνεργασία με την κα Μαρία Κομίνη, μικροπαραγωγό από το Ν. Θεσπρωτίας.
Συλλογή υψηλής ποιότητας αυτοφυών αρωματικών φυτών ακολουθώντας πλήρως
τη διαδικασία που ανταποκρίνεται στη διατήρηση της χλωρίδας της περιοχής. Συγκεκριμένα τα φασκόμηλο που συλλέγεται, προέρχεται από την περιοχή της Φασκομηλιάς. 


ΚΕΘΕΑ- ΙΘΑΚΗ, Θεσσαλονίκη
Αχίλλεια


Συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΙΘΑΚΗ Θεσσαλονίκης. Το ΚΕΘΕΑ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1983, με την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας. Στο κέντρο λειτουργεί Εναλλακτικό Σχολείο και -ανάμεσα σε άλλες παραγωγικές μονάδες- Αγρόκτημα με πάνω από 100 καλλιεργήσιμα βιολογικά πιστοποιημένα στρέμματα. Η συνεργασία αφορά στην καλλιέργεια της Αχίλλειας και αποτελεί ένα μόνο μέρος της ουσιαστικής προσπάθειας που κάνει η ΙΘΑΚΗ ώστε τα μέλη της να αποκτήσουν αντίστοιχες επαγγελματικές δεξιότητες. 


Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρομπόλα, Κεφαλονιά
Σταφύλι
Συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρομπόλα. Η ποικιλία Ρομπόλα καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κεφαλονιά. Μεγάλο μέρος της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το βιολογικό τρόπο παραγωγής. 


ΣΥΚΙΚΗ, Καλαμάτα
Σύκο
Συνεργασία με τη ΣΥΚΙΚΗ, την οργάνωση συκοπαραγωγών όλης της Ελλάδας με έδρα την Σπερχογεία Καλαμάτας. Ιδρύθηκε το 1953 και πρόσφατα πιστοποιήθηκε στη διακίνηση βιολογικών σύκων.



Βιοκαλλιεργητές Καστανιάς, Αρκαδία
Καστανιά
Συνεργασία με τους βιοκαλλιεργητές καστανιάς από τους Αραχαμίτες της Αρκαδίας. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, η καλλιέργεια της καστανιάς είναι από τις ελάχιστες γεωργικές δραστηριότητες που έχουν απομείνει στην περιοχή.
 

Αγροτικές Φυλακές Τύρινθας & Αγιάς 
Ματζουράνα/ Ρίγανη/ Μελισσόχορτο/ Βασιλικός
Μετά από διετή προσπάθεια με το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεργαζόμαστε με τις αγροτικές φυλακές, στη λογική της στήριξης των κρατουμένων, αλλά κυρίως στην εκπαίδευσή τους στις βιολογικές καλλιέργειες, ώστε αυτό πιθανά να αποτελέσει μελλοντικά μια κατεύθυνση ζωής.



κ. Φώτης Τσιάγκαλης, Θεσσαλία
Άγριο Τριαντάφυλλο
Συνεργασία με το κ.Φώτη Τσιάγκαλη, πρόεδρο του συλλόγου Βιοκαλλλιεργητών Θεσσαλίας,
 ο οποίος μας προμηθεύει με καρπό βιολογικού άγριου τριαντάφυλλου από τα πιστοποιημένα αγροτεμάχιά του.


Ενωση Αγροτικων Συνεταιρισμων Αιγιαλειας
Ανθη Εσπεριδοειδων
Συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών [ΕΑΣ] Αιγιαλείας. Πρόκειτε για τη πρώτη βιολογικά πιστοποιημένη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα και η συνεργασία με την Κορρές αφορά στα αρωματικά άνθη των εσπεριδοειδών.



Κα. Γεωργία Κληρονόμου, Σάμος
Θυμάρι/ Αρτεμισία

Συνεργασία με την κα Γεωργία Κληρονόμου, μικροπαραγωγό του νησιού. Η Σάμος θεωρείται μία από τις πιο κατάλληλες περιοχές με βάση τους εδαφολογικούς παράγοντες αλλά και τις κλιματικές συνθήκες για καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Η κα Κληρονόμου δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Διαθέτει μάλιστα μονάδα παραγωγής αιθέριων ελαίων τα οποία διακινεί σε επισκέπτες του νησιού.Εκτός από το Θυμάρι και την Αρτεμισία, το Εργαστήριο Έρευνας & Ανάπτυξης Κορρές προμηθεύεται από την κα Κληρονόμου βότανα βιολογικής καλλιέργειας για την βιολογικά πιστοποιημένη σειρά τσαγιών Materia Herba. 



Ένωση Κροκοπαραγωγών Κοζάνης
Κρόκος [Σαφράν]
Συνεργασία με την Ένωση Κροκοπαραγωγών Κοζάνης σε μια προσπάθεια στήριξης πάνω από 1,500 οικογενειών σε 20 χωριά της περιοχής που ασχολούνται με τη συλλογή μιας από τις καλύτερες ποιότητες βιολογικού κρόκου παγκοσμίως. 150,000 λουλούδια συλλέγονται με το χέρι για να παραλάβουμε ένα κιλό κρόκου.


Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης
Echinacea
Συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική σχολή, ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1904 με εξυπηρέτηση των αναγκών του πληθυσμού της Ελλάδας. Το Αγρόκτημα της Σχολής αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης του ιδρύματος, στο οποίο οι εκπαιδευόμενοι καταρτίζονται πρακτικά στη γεωργική παραγωγή και τη διαχείρηση αγροτικών μονάδων και πόρων. Η συνεργασία με τη Κορρές αφορά στο φυτό Echinacea Purpurea μέσω της οποίας οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται τη βιολογική καλλιέργεια. 




Κος. Γιώργος Ερελίαδης, Κομοτηνή
Αρωματικά Φυτά
Συνεργασία με τον κ. Γιώργο Ερελιάδη ο οποίος ασχολείται με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών από τη δεκαετία του ’70, έχοντας δημιουργήσει δική του
μονάδα παραγωγής.



Σήμερα διαθέτει περισσότερα από 400 φυσικά και πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα σε 30 χώρες.





Παρουσιάζει στα σημαντικότερα επιλεκτικά σημεία πώλησης παγκοσμίως.
 Από τα ομοιπαθητικά σκευάσματα στα φυσικά προϊόντα.





Τα φυσικά προϊόντα της Korres έχουν γίνει ανάρπαστα.
Σιρόπι
με Μέλι, Μάραθο, Γλυκάνισο και Θυμάρι
Δροσερή Τσίχλα
με φυσικό άρωμα Λεμόνι

Γλυκάνισος & Ευκάλιπτος
λευκαντική οδοντόκρεμα
Μαστίχα & Δυόσμος
στοματικό διάλυμα για φυσική προστασία ούλων και δοντιών
Στιγμιαίο Ρόφημα
με κριθάρι, βύνη, κιχώριο και φυτικές ίνες
Βιολογικός Κρόκος Κοζάνης
Πολύτιµο καρύκευµα με ιδιαίτερη, ελαφρά πικάντικη γεύση και χαρακτηριστικό κίτρινο χρώµα.
Μελισσόχορτο
μίγμα βοτάνων για όλα τα τσιμπήματα

Μύρτιλο & Σιτρονέλα
γαλάκτωμα

Βούτυρο Karite
παιδικό αντιηλιακό γαλάκτωμα
SPF 30_πιστοποιημένο κατα ECOCERT
Βούτυρο Karite
παιδικό αντιηλιακό γαλάκτωμα
SPF 50

Γιαούρτι
αντιηλιακή κρέμα προσώπου
SPF 50

Καρυδιά & Καρύδα
διάφανο αντιηλιακό σώματος
SPF 20
Κόκκινο Αμπέλι
αντιηλιακών μαλλιών
Γιαούρτι
δροσιστικό after-sun γαλάκτωμα προσώπου και σώματος

Aloe Vera
ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος ιδανικό μετά την έκθεση στον ήλιο

Κίτρο
αφρόλουτρο με δροσιστική οξύτητα άγουρων φρούτων

Κέδρος
αφρόλουτρο με άρωμα ξύλου με τόνους μπαχαρικών και καπνού

Γιασεμί
αφρόλουτρο με μεθυστικό άρωμα από άνθη γιασεμιού
Βανίλια Δαμάσκηνο
σαγηνευτικό άρωμα από γλυκά δαμάσκηνα και βανίλια

Αψέντι
κρέμα ξυρίσματος για μαλακό & εύκολο ξύρισμα

Καλέντουλα & Ginseng
γαλάκτωμα για μετά το ξύρισμα

Μαγνήσιο & Πρωτεΐνες Σιταριού
τονωτικό σαμπουάν για άνδρες


 Ακολουθεί χειροτεχνία με ανακυκλώσιμα υλικά της Korres!

S.Ter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

~ Leave a comment on the way ~

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.