Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

ΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΕΝΤΟΝΙΑ.

Μπορεί να μην έχεις σχέση με την ειδικότητα της ραπτικής, μπορεί να μην έχεις μηχανή στο σπίτι είτε να μην ξέρεις να τη δουλεύεις.Παρά όλα αυτά κάποια φίλη σίγουρα έχει και θα ξέρει να τη χειρίζεται ώστε να σου δείξει πώς περνάνε την κλωστή.
Πόσες φορές δεν είδες κάποιο παιδικό κρεβάτι με όμορφα σεντόνια και να πιάσεις τον εαυτό σου να θέλει να δημιουργήσει κάτι όμορφο για το παιδάκι σου?Να λοιπόν ένας εύκολος τρόπος να φτιάξεις δικά σου σεντόνια με ότι ύφασμα και σχέδιο εσύ προτιμήσεις.
Το πιο φυσικό στο δέρμα ύφασμα είναι το βαμβακερό και ανάλογα με την εποχή προτιμάμαι αν θα είναι λεπτό ή χοντρό και χνουδωτό.Βασικό είναι να έχουμε πάρει τις μετρήσεις από το κρεβάτι υπολογίζοντας το μήκος της μιας πλευράς μαζί με τα πλαϊνά του συν 5 εκ. παραπάνω για την επίστρωση από κάτω από το στρώμα και το πλάτος του κρεβατιού πάλι μαζί με τα πλαϊνά συν 5 εκ. για τον ίδιο λόγο.Στο κέντρο της Αθήνας θα βρούμε πολλά μαγαζιά που πουλάνε υφάσματα κυρίως στο Μοναστηράκη και στην οδό Αιόλου.Οι τιμές ποικίλουν και μετριέται με το μέτρο.Πρέπει όμως να προσέξουμε αν θα είναι μονόφαρδο το ύφασμα ή διπλόφαρδο κάτι το οποίο θα επιρρεάσει τις μετρήσεις μας εφόσων το δεύτερο είναι μεγαλύτερο στο πλάτος.Δίπλα ή κοντά θα βρείτε και μαγαζιά με είδη ραπτικής που θα προμηθευτείτε καρφίτσες,μεζούρα και κλωστή ίδιο χρώμα με το ύφασμα που επέλεξες.
Οπότε εφόσων όλα είναι καθορισμένα πριν πιάσουμε τη μηχανή, διπλώνουμε 1 εκ. την πάνω πλευρά πρώτα και καρφιτσώνουμε να μην φύγει μέχρι να το ράψουμε.Επειδή όμως το θέλουμε καθαρό το τελείωμα να μη φαίνεται η ξεφτισμένη άκρη του, ξαναπιάνουμε πάλι άλλο 1 εκ. διπλώνοντας και τραβώντας την καρφίτσα προσεχτικά ώστε να την τοποθετήσουμε από πάνω.Έτσι κάνουμε και στα δύο κομμένα υφάσματα με τις υπολογισμένες άκρες.Όταν ράβουμε φροντίζουμε να έχουμε βγάλει την καρφίτσα πριν φτάσει η βελόνα στο σημείο της καρφίτσας γιατί μπορεί να σπάσει η βελόνα της μηχανής μας.
Προεραιτικά σε αυτό που προορίζεται για πανωσέντονο πριν ράψουμε καρφιτσώνουμε μία όμορφη δαντελίτσα ή παιδική τρέσα και ράβουμε.Κάποια υφάσματα στα πλαϊνά του κατά μήκος δεν έχουν όμορφο τελείωμα οπότε πάλι μπορούμε να το μαζέψουμε και να το ράψουμε ώστε να είναι καθαρό.
Αυτά είναι τα στάδια και σε εικόνες:

 Αν πρόκειτε για δώρο μπορούμε να επιλέξουμε ένα ωραία χαρτί ή κόλλες λεπτές, κορδέλα και στολίδι και να τα τυλίξουμε εφόσων τα έχουμε σιδερώσει και διπλώσει.
Διασκεδάστε το!
                           Ster_irmado
Υ.Γ. Σε περίπτωση που θέλετε να ρωτήσετε το παραμικρό παρακαλώ μη διστάσεται.Αφήστε το μύνημά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

~ Leave a comment on the way ~

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.